PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
30 stycznia 2019, 10:03
Składniki
500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 mała marchewka i pietruszka 4 łyżki oleju roślinegoSernik w korzennym cieście kruchym z brzoskwiniami
SKŁADNIKI
KORZENNE CIASTO KRUCHE
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy piernikowej
2/3 szklanki cukru
200 g masła (twardego)
2 jajka
MASA SEROWA
1 kg zmielonego twarogu sernikowego
200 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru wanilinowego
200 ml śmietanki 30%
3 jajka
ORAZ
1 duża puszka brzoskwiń
cukier puder lub lukier
KORZENNE CIASTO KRUCHE
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową, cukier. Wszystko wymieszać.
Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).
Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
MASA SEROWA
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do misy miksera włożyć ok. 1/4 ilości sera, dodać cały cukier oraz całą mąką ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 - 3 minuty.
Dodać resztę sera, jajka, cukier wanilinowy i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Wyłożyć na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć odcedzone, osuszone ręcznikiem papierowym i pokrojone brzoskwinie.
Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik.
Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Przepis na domowy kompot z mieszanych owoców sezonowych
SKŁADNIKI
ok. 1 kg owoców oczyszczonych z pestek oraz gniazd nasiennych (np. 3 jabłka, 1 gruszka, 200 g malin, 200 g śliwek)
2 litry wody
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
opcjonalnie: kora cynamonu, 2 goździki, mięta
PRZYGOTOWANIE
Owoce umyć, pokroić, wykroić gniazda nasienne i usunąć pestki. Zagotować wodę z cukrem i cukrem wanilinowym w dużym garnku.
Na wrzącą wodę wrzucić wszystkie owoce. Dodać opcjonalnie cynamon i goździki jeśli ich używamy.
Gotować przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu aż owoce zmiękną.
Odstawić z ognia i przestudzić (min. 10 minut). Gdy kompot trochę odstoi, nabierze większego smaku. Można włożyć do niego kilka listków mięty.
Dodaj komentarz