PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI


Autor: ierwerwwerw
30 stycznia 2019, 10:03

Składniki 

500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 mała marchewka i pietruszka 4 łyżki oleju roślinego                                                                                          

Sernik w korzennym cieście kruchym z brzoskwiniami

SKŁADNIKI

KORZENNE CIASTO KRUCHE
2 szklanki (320 g) mąki pszennej szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy piernikowej 2/3 szklanki cukru 200 g masła (twardego) 2 jajka
MASA SEROWA
1 kg zmielonego twarogu sernikowego 200 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru wanilinowego 200 ml śmietanki 30% 3 jajka
ORAZ
1 duża puszka brzoskwiń cukier puder lub lukier
KORZENNE CIASTO KRUCHE
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową, cukier. Wszystko wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy). Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
MASA SEROWA
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do misy miksera włożyć ok. 1/4 ilości sera, dodać cały cukier oraz całą mąką ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać resztę sera, jajka, cukier wanilinowy i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć odcedzone, osuszone ręcznikiem papierowym i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.              

Przepis na domowy kompot z mieszanych owoców sezonowych

 

SKŁADNIKI

ok. 1 kg owoców oczyszczonych z pestek oraz gniazd nasiennych (np. 3 jabłka, 1 gruszka, 200 g malin, 200 g śliwek) 2 litry wody 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego opcjonalnie: kora cynamonu, 2 goździki, mięta
                    

PRZYGOTOWANIE

Owoce umyć, pokroić, wykroić gniazda nasienne i usunąć pestki. Zagotować wodę z cukrem i cukrem wanilinowym w dużym garnku. Na wrzącą wodę wrzucić wszystkie owoce. Dodać opcjonalnie cynamon i goździki jeśli ich używamy. Gotować przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu aż owoce zmiękną. Odstawić z ognia i przestudzić (min. 10 minut). Gdy kompot trochę odstoi, nabierze większego smaku. Można włożyć do niego kilka listków mięty.
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz